joi, 27 ianuarie 2011

Al treilea Reich german


Nazismul introduce ideea celui de-al treilea Reich german. Prin cele trei imperii Germania a creat si va definitiva procesul de constituire a Europei moderne.
      Coordonatele de baza sunt : superioritatea rasei germane si fondarea Germaniei mari. Partidele si miscarile fasciste folosesc teroarea, propaganda demagogica, distrugerea adversarilor ( in Germania evreii considerati rasa inferioara ), politica expansionista.
      In Germania, slabiciunile Republicii de la Weimar favorizeaza dezvoltarea Partidului Nazist (abreviere pentru “ National Socialist “ , NSDAP ) condus de Adolf Hitler.El se intituleaza Fuhrer ( conducator ). ( D. Dumitrescu, 1999, p. 97 ).
      Nazistii combat tratatul de la Versailles si profita de situatia creata de marea criza. Hitler este sustinut de marii industriasi iar propaganda lui se bazeaza pe idei anticomuniste, antisemite si anticapitaliste.
      Hitler ( 1889-1945 ) s-a nascut la Braunau, in zona austriaca a Imperiului austro-ungar. Hitler , pe numele sau adevarat Adolf Schickelgruber a fost fiul unui functionar de vama. In 1914 se stabileste in Germania, intra in armata ca voluntar si lupta in Primul Razboi Mondial. Devine seful Partidului National- Socialist al Muncitorilor Germani, dandu-i un program care asocia nationalismul cu antesimitismul. In urma esuarii incercarii de a rasturna puterea de stat in Bavaria ( 1923 ) este condamnat la noua luni de inchisoare, in timpul carora a redactat Mein Kampf ( Lupta mea ). La 33 ianuarie 1933 devine cancelar al Germaniei, iar dupa moartea presedintelui Hindenburg ( 1934 ) devine si sef al statului ( Reichsfuhrer ). A impins Germania in cel de-al doilea razboi mondial ( 1939-1945 ). S-a sinucis cu cianura pentru a nu fi capturat de invingatori. ( S. Oane, 1999, p. 85 ).