sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Comunismul 1


Comunismul reprezinta oranduirea sociala superioara, care urmeaza dupa desavarsirea construirii socialismului, cand dispar diferentele de clasa si deosebirile esentiale dintre sat si oras, dintre munca fizica si munca intelectuala si cand se aplica principiul : de la fiecare dupa capacitatile sale, fiecare dupa nevoile sale. ( D. Macrea, 1958, p. 173 )
      Comunismul reprezinta doctrina fondata pe ideile lui Marx si Engels, care are la baza societatea fara clase si proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie. ( D. Dumitrescu, 1999, p. 100 )
      Ideile comuniste apar cu mult inaintea secolului XX. Ele au la baza formele colective de proprietete si o distributie egala a resurselor. In secolul al XIX-lea, Karl Marx si Friedrich Engels elaboreaza teoria actuala a comunismului. Aceasta se caracterizeaza prin: existenta a doua clase opuse: exploatatorii si exploatatii, egalitate intre oameni prin desfiintarea proprietatii private, rolul conducator al clasei muncitoare si instaurarea dictaturii proletariatului.
       Lenin si Stalin preiau aceste principii. Ei profita de criza de dupa 1918 si instaureaza un regim de dictatura comunista in Rusia. Ideile comuniste se impun prin forta. Adversarii regimului sunt trimisi in lagare sau asasinati. ( D. Dumitrescu, 1999, p. 108 ).