marți, 25 ianuarie 2011

Fascismul (nazismul)


Fascismul ( nazismul ) este forma cea mai reactionara pe care o ia dictatura burgheza imperialista pentru mentinerea ei la putere, constand in suprimarea fatisa a oricaror libertati democratice, in exercitarea teoriei impotriva clasei muncitoare si celorlalte elemente progresiste ale societatii si in pregatirea razboaielor de cotropire. ( D. Macrea, 1958, p. 293 )
      Fascismul este ideologia politica din secolul XX care are la baza nationalismul extremist, existenta unui partid centrat in jurul unui lider, glorificarea militarismului. Nazismul este doctrina de tip fascist asociata Partidului National Socialist al Muncitorilor Germani. ( D. Dumitrescu, 1999, p. 98 ).
       Fascismul este o teorie politica care a stat la baza mai multor partide si miscari. Termenul provine din cuvantul latin “ fascia “ ( simbol al puterii la romani ). ( D. Dumitrescu, 1999, p. 107 )
      Benito Mussolini il foloseste ca simbol al gloriei fostului Imperiu Roman. Italia renascuta cu ajutorul fascistilor este telul suprem. Ei vor sa guverneze tara dupa cum fusese guvernat Imperiul Roman : precis, corect si eficient.
      Modelul fascist italian a fost preluat si adaptat si in alte state : Ungaria, Bulgaria , Germania, Spania. Nazismul este doctrina de tip fascist asociata Partidului National Socialist al Muncitorilor Germani. ( D. Dumitrescu, 1999, p. 98 )