vineri, 21 ianuarie 2011

Stalin si Hitler


       “ Al doilea razboi mondial a fost provocat de orgoliul demential al unui dictator, care si-a fermecat supusii cu viziunea absurda a dominatiei universale, rezervate unei rase de supraoameni. In tendintele lui expansioniste, era firesc sa se izbeasca de un alt dictator, agitand un alt drapel ideologic si exercitand despotic o oligarhie sanguinara, dirijata cu cinism spre un tel identic. Obiectivele celor doi monstrii ai istoriei recente s-au dovedit irealizabile. Dar prin teroarea si suferintele din epoca lor, progresul omenirii a fost intarziat cu decenii sau poate cu secole “.
                                                  ( Corneliu Coposu, “ Kremlinul si nazismul” . O      retrospectiva a raporturilor politico-diplomatice dintre Stalin si Hitler, Venetia, 1986 )

           Desfasurat in perioada 1914-1918, pe parcursul a 52 de luni, Primul Razboi Mondial a pus fata in fata doua aliante politico-militare care reuneau statele in functie de interese. Incheiat cu victoria Antantei Primul Razboi Mondial, nu numai ca nu a rezolvat diferendele dintre state, ci prin prevederile Tratatelor de pace de la Versailles a creat noi motive de conflicte politice, militare si economice. Desi dupa razboi s-a infiintat Societatea Natiunilor, care trebuia sa vegheze la pastrarea pacii, aceasta nu a putut interveni in cazul mai multor conflicte regionale, dovedindu-si ineficienta in perioada interbelica. Falimentul acestui organism international s-a inregistrat la 1 septembrie 1939 cand odata cu atacul Germaniei asupra Poloniei se declanseaza Al doilea Razboi Mondial.