luni, 24 ianuarie 2011

Stalin, Trotki, Kamenov, Zinoviev, Rakov si Buharin


Stalin si-a impus conceptia si asupra artei, inregistrandu-i pe artisti in ceea ce s-a numit realismul socialist. Ajuns in fruntea Uniunii Artistilor, colaboratorul lui Stalin, Andrei Jdanov, a impus o adevarata dictatura ideologica creatiei artistice. A existat insa un important efort pentru eliminarea analfabetismului.
     La 23 august 1939 s-a semnat pactul Ribbentrop-Molotov prin care URSS si Germania si voi imparti sferele de influenta in estul Europei.
    Stalin s-a nascut in Georgia si a fost in tinerete elev al unui seminar teologic. A aderat la social-democratie in 1898 si a devenit unul din membrii fractiunii bolsevice a partidului. A participat la revolutia din octombrie 1917 si a fost numit comisar al poporului pentru nationalitati in guvernul bolsevic. In calitate de secretar general al partidului comunist ( din 1922 ) a profitat de aceasta pozitie pentru a-si elimina principalii rivali din conducerea partidului: Trotki, Kamenov si Zinoviev in 1927, Rakov si Buharin in 1929. ( V. Balutoiu, 2005, p. 97 )